Rehtorin blogi: Ihmeellinen elämä

Perhonen auringonkukassa

Hei,

Olen kesän aikana ihastuneena seurannut kasvun ihmettä kotini puutarhassa ja kerännyt satoa kasvimaalta. Siellä kasvaa myös vihanneksia, joiden siementä en ole itse missään vaiheessa kasvimaalleni kylvänyt. Kun jättikurpitsan viereen alkoi kasvaa tomaatintaimia olin ymmälläni. Kun niihin tuli kirsikkatomaatteja, muistin, että olin keväällä mieheni kanssa tyhjentänyt kompostia juuri siihen kohtaan kasvimaata, laittaakseni kurpitsan kasvamaan kompostimullan päälle. En keksinyt muuta selitystä kuin, että kompostin kuolleesta biomassasta alkoi itää sinne heitettyjen syömäkelvottomien tomaattien siemeniä. Jumala luo uutta ja käyttää myös meidän silmissämme pois heitettyä, kuollutta materiaalia ja antaa sille uuden elämän.

Elokuussa vietimme Hengellisiä syventymispäiviä otsikolla ihmeellinen elämä. Jumala on antanut meille elämän lahjan ja meistä jokainen on ihme. Isän antama suuri lahja on elämän ihme. Lahja on kaksiosainen, siinä on kaksi kammiota, niin kuin ihmisen sydämessä tai kaksi lohkoa kuten ihmisen aivoissa tai lähes koko ihmiskehossa, kaksi silmää, kaksi kättä, kaksi jalkaa jne. Molempia tarvitaan, ne kuuluvat yhteen. Ensimmäinen on ihmiseksi syntymisen ihme, joka alkaa kahden ihmisen, miehen ja naisen yhtymisestä.  Miehen siittiösolun yhtyessä naisen musasoluun syntyy uusi ihmisen alkio. Minä olen ihme, suuri ihme ja kiitän sinua siitä, ylistää Daavid (Ps 139:14).

Pieni huomio Isän ihmeistä ja lahjoista: Olemme usein ottaneet Jumalan ihmeet elämän, avioliiton ja lapset vastaan ja ajatelleet, että niiden tulee ennen kaikkea tuottaa meille nautintoa, mielihyvää, viihdyttää meitä ja tuottaa pelkkää iloa. Kun Raamattua lukee tarkkaan, herää kysymys, olemmekohan ihan ymmärtäneet näiden ihmeiden merkitystä. Toki elämästä, avioliitosta ja lapsista on meille paljon iloa elämässä ja niin kuuluukin olla. Mutta niiden perimmäinen tarkoitus ei ole niistä nauttiminen eikä niiden arvo ole yhtään vähempi, vaikka ne kaikki tai joku niistä tuottaisi meille tuskaa ja vaivaa. Joillekin meistä elämä itse esimerkiksi vakavan sairauden kourissa eläessä, oma puoliso tai lapsi onkin tullut suurimmaksi surun ja murheen aiheeksi. Ehkä mistään näistä ei tule elämääsi iloa tällä hetkellä. Muista silloinkin, että Jumala ei ole antanut näitä rangaistakseen sinua, vaan ne ovat hänen ihmeitään. Elämä itsessään on arvokasta eikä sen arvo tule siitä, että se tuottaisi pelkkää iloa. Jumala antaa murhetta meille pysäyttääkseen meidät tai kutsuakseen meitä lähemmäksi itseään. Koko elämämme ajan hän kasvattaa meitä taivasta varten. Hän haluaa, että suurin ilomme on hänessä eikä hänen antamissaan lahjoissa.

Kerroin, että Isän suuressa ihmeessä on kaksi osaa. Ensimmäinen on elämä itse. Toinen Isän suuri ihme tapahtuu, kun syntiin langennut, perisynninalaiseksi syntynyt hengellisesti kuollut ihminen syntyy uudestaan. Jumalan hyvyys vetää meitä parannukseen. Isä toimii Poikansa ja Pyhän Henkensä kautta, kun tämä toinen ihme tapahtuu. Jeesus kuoli ristillä syntimme sovittaen. Onko suurempaa ihmettä kuin minkä hän teki? Ihminen saa uskon lahjan ja hänet kastetaan Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Se on aina suuri ihme, jos ihminen jossakin vaiheessa elämäänsä tajuaa ja tunnustaa Jumalan vastaisuutensa, syntinsä ja etsii apua Jeesuksesta. Syntisen ihmisen kääntyminen on siis yhtä suuri ihme kuin saman ihmisen syntyminen. Ehkä se on vielä suurempi ihme, sillä meille kerrotaan, että taivaassa Jumala ja hänen enkelinsä aivan erityisesti iloitsevat aina kun syntinen kääntyy ja uskoo Jeesukseen. Nämä molemmat, syntymän ja hengellisen syntymisen kolmiyhteinen Jumala vaikuttaa.

Jos ihan tarkkoja ollaan, niin vielä on yksi bonus ihme. Näiden kahden ihmeen jälkeen tulee se  kolmas ihme, joka kruunaa kaiken. Kolmas Isän ihme on se, kun pääsemme kerran hänen luokseen taivaaseen. On suuri Jumalan ihme, kun uskova pysyy Jeesuksen omana ja kuolee uskossa häneen. Tästäkin Jumala lupaa itse huolehtia, sillä Raamattu vakuuttaa meille, että Jumala, joka on meissä aloittanut hyvän työnsä, myös saattaa sen päätöksen Kristuksen Jeesuksen päivään mennessä. (Fil 1:6) Siihen asti, kun Jeesus tulee takaisin, Jumala tekee meissä omaa työtään. Hänen tulee kasvaa ja meidän vähentyä. Silloin kasvun suunta on oikea.

Jumala tekee ihmeitään siellä, missä tahtoo, eikä kukaan voi niitä ansaita. Hän luo tyhjästä ja herättää henkiin hengellisesti kuolleet. Hän antaa kasvun ihmeen ja voiman aina sadonkorjuun päivään saakka, kun Jeesus tulee takaisin. Tämä nykyinen ruumiimme kuolee kerran ja maatuu. Sitten Raamattu lupaa meille uuden ylösnousemusruumiin. Kun sen saamme ja Jeesus tulee takaisin hakemaan omansa luokseen taivaan iloon, silloin kaikki kolme ihmistä koskevaa Isän suurta ihmettä ovat toteutuneet. Uudet taivaat ja uusi maa luodaan ja Jumala hallitsee niissä.

Aloitimme Suomen Raamattuopiston uuden lukuvuoden 2020-2021 globaalin kriisin keskellä. Kutsun sinut mukaan rukoilemaan kanssani opiskelijoiden, opettajien ja koko henkilökuntamme puolesta. Kiitos, että niin teetkin.

Rehtori Marja-Kaarina Marttila

Marja-Kaarina Marttila
rehtori
Suomen Raamattuopisto