Opistovuosi oppivelvollisille

Koulutuksen perustiedot

Opetuskielet
Suomi

Maksullisuus
Ei maksua

Jatkislinjan lukuvuosi:
Syyslukukausi 30.8.-22.12.2023
Kevätlukukausi 2.1.-26.4.2024

Opetusaika
Päiväopetus

Koulutuksen laajuus
Vähintään 53 op.

Opetustapa
Lähiopetus

Jatkis - opistovuosi oppivelvollisille

Sinulle, joka

 • olet suorittanut perusopetuksen ja olet oppivelvollinen eli alle 18-vuotias.
 • haluat parantaa motivaatiotasi ja osaamistasi.
 • tahdot paremmat lähtökohdat jatko-opiskeluihin.
 • haluat selkeyttää tulevaisuuden suunnitelmiasi.
 • kaipaat hengähdys- ja miettimistaukoa ennen seuraavia elämäsi askeleita.
 • kaipaat henkilökohtaisempaa tukea ja läsnäoloa turvallisessa, arvostavassa, armollisessa ja rakkaudellisessa ilmapiirissä.
 • olet kiinnostunut opiskelemaan esim. Raamattua, musiikkia ja liikuntaa sekä retkeilemään luonnossa.

Mitä opinnot sisältävät?

Perustaidot (24 op):

 • Arjen taidot ja elämänhallinta (4 op)
 • Opiskelu-, itsetuntemus- ja työelämätaidot (4 op)
 • Vuorovaikutus- ja viestintätaidot (4 op)
 • Matemaattiset perustaidot ja ongelmanratkaisutaidot (4 op)
 • Aktiivinen kansalaisuus (4 op)
 • Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot (4 op)

Valinnaiset suuntautumisopinnot (29 op):

 • musiikki
 • liikunta, retkeily
 • Raamatun opiskelu
 • suomen kieli

Suomen Raamattuopistossa Opistovuosi oppivelvollisille -linjalla opiskelu ja siihen liittyvät materiaalit, ruokailut koulupäivän aikana sekä mahdollinen asuminen ovat opiskelijoille maksuttomia. Opiskelijalla voidaan tarvittaessa myöntää  mahdollisuus  asua Raamattuopiston opiskelija-asuntolassa arkipäivisin (ma-pe).

Oppivelvollisilta opiskelijoilta peritään kohtuullisia maksuja esimerkiksi vapaaehtoisista retkistä ja iltapalasta. Maksuttomia eivät ole myöskään suuntautumisopinnoissa tarvittavat mahdolliset henkilökohtaiset musiikki-instrumentit, henkilökohtaiset soittotunnit tai urheiluvälineet.

Opistovuosi oppivelvollisille -linjalle voi hakea myös alle 18-vuotias maahanmuuttajanuori, joka haluaa parantaa suomen kielen taitojaan. Nuoren kielitaidosta riippuen opintoja suoritetaan aluksi maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuslinjan tai Yki-treeniin valmentavan linjan mukana. Näiden linjojen ohjelmaan kuuluu suomen kielen rinnalla kulttuuriin ja yhteiskuntaan perehtymistä tutustumalla suomalaiseen demokratiaan, yhteiskunnan palveluihin, koulutusjärjestelmään, työelämätaitoihin ja työn hakuun. Opittuaan riittävästi suomen kieltä oppivelvollinen alkaa osallistua joustavasti oppivelvollisten linjan opetukseen kuten arkielämäntaitojen, matematiikan ja ongelmanratkaisun, vuorovaikutustaitojen, opinto-ohjaksen yms. opintoihin.

Hakeminen

Jos olet päättämässä peruskoulun keväällä 2024, hakeminen oppivelvollisten linjalle tehdään yhteishaun kautta. Yhteishaku on 20.2.-19.3.2024. Hakiessasi Suomen Raamattuopiston Jatkis-linjalle täytät kaksi hakulomaketta: 1) yhteishaun lomake opintopolun kautta ja 2) yhteishaun lisätietolomake, joka on Raamattuopiston oma hakulomake. Siinä kysytään tarkempia tietoja haun jatkoa ja haastatteluja ajatellen. Molemmat lomakkeet aukeavat yhteishaun alkaessa 20.2.2024.

Yhteishaun päätyttyä kaikille hakijoille järjestetään valintakoe 18.4.2024. Valintakokeen perusteella hakija kutsutaan haastatteluun, jonka ajankohta ilmoitetaan viikkoa aikaisemmin. Opiskelijavalinnat tehdään kokeen ja haastattelun perusteella, ja ilmoitetaan opiskelijalle 13.6.2024.

Voit hakea opiskelemaan jatkuvan haun kautta 13.6. alkaen 31.1.2025 saakka, esim. jos olet jäänyt ilman opiskelupaikkaa tai keskeyttänyt opintosi jossain toisessa oppilaitoksessa (esim. lukiossa) kesken lukuvuoden. Haku tapahtuu tällöin alla olevalla lomakkeella. Jatkuvan haun kautta hakeneiden hakulomakkeet käsitellään oppilaitoksessa, ja hakijaan ollaan yhteydessä soveltuvuuskokeen ja haastattelun merkeissä henkilökohtaisesti. Kesän aikana tulleet hakemukset käsitellään elokuun aikana.

Jatkis-linjan lukuvuosi 2024-2025:

Syyslukukausi 28.8.-20.12.2024

Kevätlukukausi 2.1.-30.4.2025

Lisätietoja Suomen Raamattuopiston kansanopistolinjan koulutuksesta

Lisätietoa oppivelvollisuuden pidentymisestä

Koulutuksen yhteyshenkilöt

Ilari Kärki

Ilari Kärki KT, KM,

Nuorisotoiminnan ohjaaja,

Erä- ja luonto-opas

Vastaava opettaja

ilari.karki@sro.fi

050 5702838

Merja Rantala

Merja Rantala

Opintosihteeri

merja.rantala@sro.fi

09 5123 9124