Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon

Jono ehtoolliselle Hengellisillä syventymispäivillä elokuussa 2019.
Jono Herran pyhälle ehtoolliselle Hengellisillä syventymispäivillä elokuussa 2019.

Tulevaisuus on asia, joka kiinnostaa meitä kaikkia. Osin siksi, ettei tulevaisuutta ole helppo nähdä. Useimmat tutkijoiden ennusteet tulevasta menevät pieleen. Ne epäonnistuvat siksi, ettei tärkeimpiä huomista muokkaavia tekijöitä vielä tänään ole. Tai sitten ne ovat vasta idullaan, joten tarkkakaan silmä ei niitä nyt huomaa. Eivät tulevaisuustutkijat 1980-luvulla arvanneet, että puhelin on kolmekymmentäviisi vuotta myöhemmin tärkein kapineemme, mukana kulkeva supertietokone, joka on korvannut tiekartat, puhelinluettelot, tietosanakirjat, kirjoituskoneen, radion, taskulaskimen, kasettisoittimen, kirjeystävät, kirjastot, kaupat ja pankkikonttorit sekä lukemattomat muut asiat, joita muinoin tarvitsimme päivittäisessä arkisessa elämässä.

Maailma on jatkuvassa, ennakoimattomassa muutoksessa. Kaiken epävarmuuden keskellä ihmisellä on palava halu tietää tulevaisuus. Tai oikeastaan tietää oma tulevaisuutensa. Miten minulle käy? Mitä minusta tulee? Juuri siksi kaiken maailman ennustelijat, povarit ja korteista katsojat ovat niin suosittuja. Niin moni haluaa kurkistaa omaan tulevaisuuteensa.

Meidän kristittyjen tie on toinen. Usein Jumalan tahto on, ettemme liikaa tiedä tulevasta. Turhaan masentuisimme niistä vastoinkäymisistä, jotka hän sitten aikanaan auttaa kantamaan. Tai turhaan ylpistyisimme niistä tehtävistä ja lahjoista, jotka hän kerran meille antaa ja joihin me saamme rauhassa kasvaa. Kun Pietari aikanaan uteli tulevaa, oli Jeesuksen vastaus hänelle: ”Mitä se sinulle kuuluu. (…) Seuraa sinä minua.” (Joh. 21:22) Saamme sovittaa nuo Jeesuksen sanat myös itseemme.

Kaikkein tärkeimmässä asiassa Jumala on kuitenkin kertonut meille kaiken. Meillä on tulevaisuus ja toivo. Koska hän lahjoittaa ne meille. Niin hän lupaa: ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jer. 29:11) Tulevaisuus on turvallinen, koska Jeesus on luvannut olla kanssamme ”kaikki päivät aina maailman loppuun asti”. (Matt. 28:20) Tulevaisuus on iankaikkinen, sillä ”Jumala on antanut meille iankaikkisen elämän, ja tämä elämä on hänen Pojassaan.” (1. Joh. 5:11) Tähän voimme turvata niin hyvinä kuin vaikeinakin päivinä. Perusta kestää.

Toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen

Lauri Vartiainen
toiminnanjohtaja
Suomen Raamattuopiston
Säätiö