Raamattuopistolla kaikki tehdään yhdessä. Rehtorin puhe joulujuhlassa 21.12.2021.

Todistusten jako Raamattuopiston joulujuhlassa 2021
Todistusten jako Raamattuopiston joulujuhlassa 2021

Rakkaat Raamattuopiston opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta,

Jouluevankeliumissa tapahtuu asioita, joita kukaan ei ollut suunnitellut eikä ennakoinut. Tai ei ainakaan kukaan ihminen. Jumalalla oli kyllä valmis suunnitelma  ja hän eteni sen mukaisesti. Lapsi syntyi yllättäen eläinten suojaan ja paimenet näkivät taivaallisia ihmeitä kedolla ja järkyttyivät kesken yövuoronsa ja lähtivät sinne, minne käskettiin mennä.

Kriisit ovat myös mahdollisuuksia. Kriisi sekoittaa normaalia elämää ja se saa meidät näkemään asiat eri tavalla. Samalla huomaamme, että tähänastinen maailman selityksemme tai maailmankuvamme ei ehkä kaikin osin toimikaan. Sitä täytyy tarkistaa. Vaikka tulevaisuuden tutkijat arvelevat, että tulemme kohtaamaan vielä monta pandemiaa, olen varma, että tulemme puhumaan ajasta ennen koronaa ja koronan jälkeen, kun näiden vuosien historiaa kirjoitetaan.

Pakon edessä joudumme etsimään myös uusia ratkaisuja. Tunnustan, että olin kyllä ollut mukana Teams-kokouksessa ennen koronaa, mutta en ollut koskaan opettanut Teamsin tai Zoomin kautta enkä perustanut itse kokousta, saatikka jakanut siellä jotakin materiaalia. Korona sai meidät uuden eteen eikä sellainen ole suinkaan vain huono asia. Maailman laajuisesti striimattuihin jumalanpalveluksiin on joissakin maissa osallistunut huomattavasti enemmän ihmisiä kuin prekorona-aikaan, jolloin suurin osa kristillisistä kirkoista piti jumalanpalveluksen vain paikan päällä. Nämä suuret määrät osallistujia koskevat myös maita, joissa ei voi vapaasti kokoontua kristillisiin kokouksiin. Korona on siis tuonut uusia tapoja viedä ilosanomaa eteenpäin. Näitä kanavia ei olisi ehkä koskaan kehitetty tai otettu käyttöön ilman koronapandemiaa.

Jumalanpalvelus Raamattuopiston joulujuhlassa
Raamattuopiston syyslukukausi päättyi jouluiseen sanajumalanpalvelukseen.

Oppilaitoksissa kuten täällä Suomen Raamattuopistossa on jo kohta kaksi vuotta jouduttu opettamaan ja oppimaan välillä lähiopetuksessa ja välillä etänä. Etänä pitkään opiskelu on todettu lapsia ja nuoria ja myös nuoria aikuisia hyvin kuormittavaksi. Siinä ei myöskään oppimistulokset ole olleet parhaita mahdollisia.

Juttelin tässä joulukuussa lounaalla yhden opiskelijamme kanssa ja kyselin, miten opiskelu meillä on mennyt. Hän kertoi, että hyvin ja lisäsi, että täällä tehdään kaikki yhdessä, niin siksi on mukavaa ja olen oppinut paljon. Asutaankin yhdessä. Hän oli oikeassa.

Me ihmiset voimme paremmin toinen toistemme seurassa. Me tarvitsemme yhteisön, jossa myös oppiminen on kivaa yhdessä. Toisten ihmisten kanssa on kiinnostavaa oppia uutta ja kysellä ja etsiä vastauksia yhdessä. Vaikka välillä voi olla haasteita keskinäisissä suhteissa ja ehkä kilpailuakin, on kuitenkin jälleen huomattu, että hyvin harva nuori tai aikuinen oppisi parhaiten yksinäisessä verkkotyöskentelyssä.

Koronan keskellä kansanopistoissa on tänä vuonna laadittu kaikkien opistojen käyttöön oma brändikirja eli olemme brändänneet kansanopistot. Te tunnette eri oppilaitosmuodot kuten peruskoulun, lukion, ammatillisen oppilaitoksen, ammattikorkeakoulut ja yliopistot. Mutta kuka osaa lyhyesti kertoa olennaisen kansanopistosta? Meidänkaltaisia oppilaitoksia on yli 70 ympäri Suomea ja meitä ei tunneta samalla lailla kuin koulutusjärjestelmämme muita oppilaitoksia.

Brändikirja on nyt kaikkien meidän käytössä ja voimme sen avulla kertoa ja markkinoida koulutusta meillä ja te opiskelijatkin voitte paremmin kertoa seuraavassa oppilaitoksessa, johon menette, missä olette aikaisemmin opiskelleet ja mitä olette oppineet ja millaisia taitoja harjoitelleet ja saaneet Suomen Raamattuopistossa.

Mikä on kansanopisto?

Sivut 4 ja 5 kansanopistojen brändikirjasta:

Mikä on kansanopisto - sivu 4 kansanopistojen brändikirjasta
Mikä on kansanopisto - sivu 5 kansanopistojen brändikirjasta

Kansanopistossa ei opiskella vain työuraa varten, vaan opitaan erilaisia taitoja omaa itseä ja elämää varten. Ei ole pakko tänne tullessaan tietää, mille alalle olen hakeutumassa, vaan tänne saa tulla ihan vain oppimaan jonkin yksittäisen taidon tai saamaan jostakin asiasta lisää tietoa. Aivan yhtä tärkeää on tulla saamaan ystäviä ja kasvamaan kristittynä yhdessä Raamattua opiskellen. Ehkä sinäkin tulit tänne oppiaksesi soittamaan kitaraa, tai oppiaksesi suomen kieltä tai oppiaksesi tuntemaan Raamattua paremmin tai saadaksesi apua oman opintoalan löytämisessä. Kaikki tämä on todella arvokasta, vaikka se ei suoraan veisi sinua mihinkään ammattiin tai työhön.

Steve Jobs päätti opiskella kalligrafiaa Portlandin Reed Collegessa Oregonissa. Aihe ei kuulunut hänen varsinaisiin opintoihinsa eikä työhön. Mutta hän on itse todennut, että ilman kalligrafian opiskelua, Apple ei olisi sellainen kuin se on tänä päivänä.

Käytämme brändikirjaa jatkossa myös SRO:n kurssien ja linjojen markkinoinnissa ja päivitämme ensi kevään aikana verkkosivuille myös tästä meille sopivia osia. Voitte siis seuraavassa oppilaitoksessa esitellä kansanopistoa, jossa opiskelitte vuoden myös verkkosivujemme sisällön avulla.

Toivotan Sinulle ja läheisillesi iloista joulun juhlaa!

Rehtori Marja-Kaarina Marttila

Marja-Kaarina Marttila
rehtori
Suomen Raamattuopisto