Teologiset opintopäivät käynnistyivät ”miksi”-kysymyksillä

Leif Andersen Suomen Raamattuopisto Teologiset Opintopaivat
Kirjailija, pastori ja käytännöllisen teologian lehtori Leif Andersen

Perusta-lehden teologiset opintopäivät alkoivat 3.1. Suomen Raamattuopistossa. Avaustilaisuudessa kuultiin Perustan vastaavan päätoimittajan Santeri Marjokorven puheen lisäksi myös emerituspiispa Aarre Kuukaupin terveiset Inkerin kirkosta.

Kirjailija, pastori ja käytännöllisen teologian lehtori Leif Andersen puhui avausluennossaan aiheesta ”miksi Jumala antaa tämän kaiken tapahtua – taas?” Kysymys viittaa viime vuosien uhkakuviin, kuten koronavirukseen ja Venäjän hyökkäykseen. Se viittaa myös Andersenin kahteen kirjaan: Miksi nukut, Herra ja Kun Jumala vaikenee.

Andersenin mukaan ”on eri asia pohtia kärsimyksen ongelmaa nettiä selaamalla kuin istua oman lapsen kuolinvuoteen vieressä”.

- Huonossa teologiassa teoreettinen ja käytännöllinen näkökulma eivät kohtaa. Sen sijaan hyvässä teologiassa eli kristinuskossa se, mitä opiskellaan ja kirjoitetaan, käy vuoropuhelua sen kanssa, mitä omassa elämässä ja omissa suruissa kohdataan.

Miksi-kysymysten esittäminen on Andersenin mukana kristittyjen etuoikeus. Esimerkiksi muslimi ei voi niitä kysyä, vaan hän alistuu Jumalan tahtoon.

- Jopa Jeesus itse kysyi ristillä ollessaan Isältä, miksi hylkäsit minut.

- Kysymme ”miksi”, koska haluamme luottaa siihen, että Jumala tietää, mitä hän tekee, ja että syy siihen on hänen rakkautensa meitä kohtaan, Andersen totesi.

Teologiset opintopäivät järjestetään 3.-5.1.