Rehtorin blogi: Rukouskutsu

Raamattuopiston rehtori Marja-Kaarina Marttila
Suomen Raamattuopiston rehtori Marja-Kaarina Marttila

Rukouskutsu

Koronakevään kokemukset liittivät meidät yhteen

Kiitos Sinulle, joka olet rukouksin ja taloudellisesti muistanut meitä varsin poikkeuksellisissa oloissa. Koskaan aikaisemmin ei ole kesken kevätlukukautta Suomen Raamattuopiston luokkia ja asuntolaa jouduttu tyhjentämään ja siirtymään kokonaan etäopetukseen. Kauniaisissa Raamattuopiston auditoriossa olimme koolla 3.6.2020 pienellä joukolla juhlistamassa lukuvuoden päätöstä ja juhla striimattiin opiskelijoille ja henkilökunnalle. Koronakevään kokemukset liittivät meidät yhteen tavalla, jonka ehkä vasta myöhemmin tajuamme, kun jossakin tavatessamme muistelemme. Niinpä niin, se oli se 2020 koronakevät, kun viruksen vuoksi koko yhteiskunta suljettiin ja oltiin monta viikkoa kotikaranteenissa tai kuten englanniksi asia ilmaistiin lockdown, lukittuina.

Maaliskuusta lukuvuoden loppuun saakka opiskelijat osallistuivat opintolinjansa opetukseen ja Teams-ohjelma kokosi joka tiistai ja torstai opiskelijat Raamatun ääreen. Kun opiskelimme Jeesuksen Öljymäen puhetta viimeisistä ajoista, pohdimme hänen sanojansa: Olkaa siis tekin valmiit, sillä Ihmisen Poika tulee hetkellä, jota ette aavista. Kysyin, miten voimme olla valmiina, johon yksi opiskelija vastasi, että näin, kun olemme kuulemassa Jumalan sanaa, olemme valmiina.

Sana tekee sen, minkä lupaa

Totta. Kun kuulemme Jumalan sanaa, olemme valmiina. Sana tekee sen, mitä se lupaa. Laki ja evankeliumi koskettavat kuulijan sydäntä. Tästä esimerkkinä muutama virke Israelin kuningas Salomon rukouksesta. Hänen hallituskaudellaan rakennettiin Jerusalemin ensimmäinen temppeli, Jumalan asuinsija ja hänen sanansa julistamisen ja opettamisen paikka, johon kansa kokoontui sitä kuulemaan. Kun mahtavaan ja kauniiseen rakennukseen tuotiin liiton arkkua ja pyhä paikka vihittiin käyttöön, Salomo piti juhlapuheen ja rukoili näin:

Jos maahan tulee nälänhätä tai rutto, jos tauti kuivettaa ja kellastaa viljan, jos tulee heinäsirkkoja tai toukkia, jos vihollinen ahdistaa rajoilla kansaasi tai tulee jokin muu vitsaus tai tauti, niin kuule silloin asuinsijaasi taivaaseen jokainen rukous, yhtä lailla yksityisten ihmisten kuin koko kansasi Israelin armonanominen, kun palvelijasi onnettomuutensa ahdistamina kohottavat kätensä tätä temppeliä kohti.

Anna silloin heille anteeksi, auta heitä ja anna jokaiselle hänen ansionsa mukaan, sillä sinä tunnet heidän sydämensä, sinä yksin tunnet kaikkien ihmisten sydämen. Näin he pysyvät koko elinaikansa sinun palvelijoinasi tässä maassa, jonka sinä olet isillemme antanut. (1 Kun 8:37-40)

Rukous toinen toistemme puolesta

Tähän Salomon rukoukseen yhdymme, kun maailman laaja pandemia kutsuu meidät rukoilemaan toinen toistemme puolesta. Joskus muistamme rukoilla vasta, kun Jumala pysäyttää meidät arkisen kiireemme keskellä. Näin kävi nyt, kun jouduimme pysymään kotona ja elämän hälinä ja hyörinä hiljeni viikoiksi. Jumala yksin tietää sydämemme, mutta nyt on ehkä ollut aikaa sitä tutkia vähän itsekin. Miltä näyttää? Mitkä asiat täyttävät sydämemme ja mielemme? Onko siellä tilaa rukoukselle, armon anomiselle? Sellainen rukous on Jumalalle mieleen ja hän heti vastaa siihen Jeesuksen tähden ja vakuuttaa: Poikani, tyttäreni ole turvallisella mielellä, sinun rukouksesi on kuultu ja syntisi on pyyhitty pois ja annettu anteeksi. Saamme rohkeasti katsoa ja mennä eteenpäin.

Olemme oppilaitoksenakin uuden edessä ja suunnittelemme jo ensi lukuvuotta toiveikkaina. Uskomme palaavamme lähiopetukseen, mutta tulemme tekemään lyhytkursseja yhä enemmän myös etänä. Myös kesällä lomaillessasi käythän välillä verkkovisuillamme katsomassa, mitä meillä on tulossa Kauniaisissa, Oulun Kellonkartanossa tai Sotkamon Vuokatinrannassa.

Jumala Sinua siunatkoon ja varjelkoon,

Marja-Kaarina Marttila