Noin 200 osallistui Teologisille opintopäiville
Perusta-lehden Teologiset opintopäivät pidettiin 3.-5.1. 2023 Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa. Tapahtuman teema oli Niin sodassa kuin rauhassa. Paikan päälle saapui noin 170 henkeä ja etäyhteyksin osallistui 30.
Tapahtuman päätöspäivänä kuultiin muun muassa kenttäpiispa Pekka Särkiön luento aiheesta Oikeutettu sota vai kristillinen pasifismi.
Särkiö totesi sodan perustelemisen olevan yleisesti ottaen vaikeaa.
- Väkivalta toista ihmistä kohtaan on vastenmielistä ja kauhistuttavaa. Jeesus sanoo, että autuaita ovat rauhantekijät, ja että älkää tehkö pahalle vastarintaa, Särkiö siteerasi.
Hän lisäsi kuitenkin, että Jeesus suhtautui sotilaisiin myönteisesti.
- Jeesus muun muassa ihmetteli Kapernaumin sadanpäällikön uskoa. Lisäksi hän sanoi, että antakaa keisarille, mikä keisarille kuuluu.
- Tämä olikin Lutherin regimenttiopin perusteena. Uskonnollinen ja valtiollinen on pidettävä erillään. Siksi kristittyjen on noudatettava valtiollisia lakeja. Myös Paavali puhui esivallasta Jumalan säädöksenä. Esivalta toimii heikkojen puolesta ja epäjärjestystä vastaan. Tämä edellyttää kuitenkin esivaltaa, joka toimii Jumalan tahdon mukaan, Särkiö huomautti.
Särkiön mukaan alusta asti on kristittyjen parissa vaikuttanut myös pasifistinen virtaus, jonka myös Suomen valtio tunnustaa, kun se mahdollistaa aseettoman palveluksen ja siviilipalveluksen.
- Pasifismissa näkökulma on yksilöllinen. Ei-kristillinen pasifismi oli myös tärkeä osa vasemmistoliikettä 1960- ja 70-luvuilla. Silloin saatettiin ajatella, että Neuvostoliiton ohjukset ovat rauhan asialla. Hyväuskoisia aktivisteja käytettiin hyväksi.
- Rauhantekijä voi olla pasifisti, mutta synnin maailmassa rauhantekijä voi olla myös sotilas, joka puolustaa maataan. Herkkä omatunto voi olla vaikuttamisyritysten kohteena. Jeesuksen sanoma on, että kukaan ei saa yksityishenkilönä ryhtyä väkivaltaan. Tilanne on toinen esivallan kohdalla, mutta silloinkin vain äärimmäisenä keinona, Särkiö määritteli.
Hän totesi, että elämme nyt entistä turvattomammassa maailmassa.
- Venäjän hyökkäykselle ei löydy järkiperusteita. Sama voi toistua Baltian maiden tai jopa Suomen kohdalla. Uusi testamentti puhuu rauhan merkityksestä hyvinvoinnin perustana, ja sitä tulee tosissaan etsiä ja siihen pyrkiä.
Särkiö viittasi Paavaliin, joka kirjoitti ”Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa”.
- Ennen kaikkea on etsittävä Jeesuksen tuomaa rauhaa Jumalan kanssa, josta rauhaa säteilee myös ihmisten keskelle.