Musiikkiteknologian koulutus nousussa. Kolme hyvää vaihtoehtoa musiikkiopinnoille kansanopistojen musiikkilinjoilla.

Muusikin opiskelijoita Suomen Raamattuopiston musiikkilinjalla
Kansanopistojen musiikkilinjat tarjoavat harrastajille ja muusikon uraa tavoitteleville laajat mahdollisuudet musiikkiopintojen suorittamiseksi.

Studiotyöskentelyä opiskellaan musiikkilinjalla HEO:ssa, Kauhajoen opistossa ja Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa.

Ennen musiikkia äänitettiin lähinnä studioissa, mutta tekniikan kehittymisen myötä nykyään on toisin. Omatoimisen musiikin tuottamisen yleistyttyä myös suomalaisten kansanopistojen musiikkilinjoilla opetetaan enenevässä määrin musiikkiteknologiaa eli esimerkiksi äänittämistä ja miksaamista.

HEO:ssa opiskellaan äänentoistoa

Helsingin Kalliossa sijaitsevassa HEO:ssa musiikkia ja musiikkiteknologiaa opiskellaan samalla linjalla. ”Opinnot vahvistavat musiikin perusteiden osaamista ja perehdyttävät musiikkiteknologian mahdollisuuksiin tuottaa musiikkia itse”, HEOn sivuilla todetaan.

HEO:ssa opiskelijat tekevät musiikkia, tuottavat yhteisiä produktioita ja esiintyvät HEO:n muiden kulttuurilinjojen kanssa. Yhteistyötä tehdään varsinkin HEO:n laulaja- ja lauluntekijäopiskelijoiden kanssa. Raamattuopiston tapaan myös HEO:n opinnot valmentavat musiikkialan ammattiopintoihin.

Musiikkituotannon osalta HEO:n esittelyssä mainitaan opiskeltavaksi asioiksi esimerkiksi äänituotanto, digitaalitekniikan käyttö musiikin tekemisessä, äänentoisto ja äänentoistotilanteiden vuorovaikutus ja hallinta.

Lue HEO:n musiikkiopinnoista lisää täältä.

Kauhajoella hiotaan musiikkivideoita

Myös Kauhajoen opistossa opiskellaan musiikkia, ja sielläkin opintojen kerrotaan kehittävän valmiuksia konservatorioiden pop/jazz-linjojen pääsykokeissa. ”Opiskelijamme ovatkin päässeet erittäin hyvin ammatilliseen koulutukseen ja alalle”, opiston sivuilla kehaistaan.

”Opetuksen pääpaino on instrumentin hallinnassa, yhtyesoitossa ja improvisoinnissa.”

Myös musiikkiteknologiaa opiskellaan: ”Opit sovittamaan ja sanoittamaan sekä hallitsemaan musiikkiteknologiaa.” Kauhajoella Musiikkilinjan opintoihin kuuluukin esimerkiksi musiikkivideoiden kuvaamista ja editointia yhteistyössä opiston Mediataide- ja Pelivisio-linjan kanssa.

Lisätietoa Kauhajoen opiston musiikkiopinnoista täällä.

Raamattuopiston musiikkilinjalla kehitytään muusikon, tuottajan, biisinkirjoittajan tai pelimuusikon urapolulla

Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa on hiljattain perustettu Musiikin tuottamisen linja, jossa voi opiskella sellaistakin erikoisuutta kuin pelimusiikkia. ”Linja on sinun kiitoratasi tuottajan, biisinkirjoittajan tai pelimuusikon urapolulla”, esittelyssä luvataan. Opintojen pääpainon kerrotaan olevan opiskelijan omien projektien edistämisessä. Ja koska oppilaitoksen nimi on Raamattuopisto, myös ”kristinusko on kaikessa opetuksessa luontevasti läsnä”.

Musiikin tuottamisen linja on perustettu Raamattuopistossa ikään kuin varsinaisen Musiikkilinjan ”kylkeen”, ja näiden kahden linjan opinnot ovat osittain samoja.

"Musiikkilinjalla kehityt muusikkona ja kasvat ihmisenä. Yhdessä tekeminen ja toinen toisemme tukeminen on olennainen osa musiikkilinjaa."
Mikko Nikula, musiikkilinjan vastaava opettaja

Muusikko Mikko Nikula

Musiikkilinja on koko Raamattuopiston suosituin opiskelulinja, jossa ovat monet nykyiset musiikkialan ammattilaiset aikanaan kouluttautuneet. Linjalla painottuvat yhtyesoitto ja omien instrumenttien opiskelu.

Voit lukea Raamattuopiston Musiikin tuottamisen linjasta lisää täältä ja Musiikkilinjasta täältä.